Det finns en uppsjö av bra foder 
men ännu fler dåliga!

 

Hund och katt  

Smådjur

Reptiler

                  Fågel

Fisk

       

 

Vad är köttbiprodukter?

 

 

 

Hund och kattmat

På Zoomässan har vi valt ut några av de foder till hund och katt som vi vet har bra och riktig sammansättning för din hund och katt. Här nedan har du länkar till dessa. 
Och du är välkommen in till oss för att få mer information och även få med dig prov på mat som passar just din katt eller hund.

Många anser att fodret hos en djurhandlare kostar mer, men om man räknar på dagskostnaden  så blir det billigare eller samma pris men till mycket bättre kvalité. 
Din hund och katt kan uppta den maten vi säljer bättre och därför ger du  mindre kvantitet men
bättre kvalitet. 

Man märker ofta på avföringen om din hund/katt mår bra av maten du ger. Med undantag av ifall den har någon sjukdom.
Det är ju bättre att dom kan tillgodogöra sig maten istället för att det mesta går rätt genom kroppen.

Tänk på att choklad är farligt för din hund!

FAKTARUTA Kakao, choklad och teobromin
Kakaobönornas teobromin
Choklad innehåller kakao som i sin tur innehåller två av våra mycket nära och kära stimulantia: teobromin och koffein. Koffein återfinns som bekant framför allt i kaffe.
I kakao dominerar däremot teobromin. Kakao innehåller tio gånger mer teobromin än koffein. Halten av teobromin varierar kraftigt mellan olika fabrikat. Ett visst kakaopulver kan innehålla fem gånger så mycket teobromin som ett annat.
Mängden i ett visst märke, beror i sin tur på halten i råvaran (kakaobönor). Ljus svensk mjölkchoklad innehåller cirka trettio procent kakao medan finare mörk choklad från Mellaneuropa kan innehålla det tredubbla. Innehållet av teobromin anges inte på förpackningarna.

För hunden giftiga doser
Teobromin är mycket giftigt för hundar. En choklad tillverkad av stark kakao kan orsaka symtom, även om hunden bara äter en relativt liten mängd. 20 milligram teobromin per kilo kroppsvikt räcker för att ge förgiftning och den tiodubbla mängden kan vara dödlig.
Översatt till mer lättbegriplig mängd, innebär det att en normalstor (100 gram) ljus chokladkaka faktiskt kan döda en dvärghund och förgifta en hund upp till retrieverstorlek.
Samma mängd av den mörkaste chokladen kan förgifta en hund av vilken storlek som helst – även en sankt bernhardshund. Den kan vara dödlig för en hund av storlek som en cocker spaniel.
Upprepad förtäring ger kraftigt ökad risk eftersom hundar bryter ner teobromin långsamt. Arton timmar efter intaget har bara halva mängden lämnat kroppen.

Symtom vid chokladförgiftning
Symtomen på chokladförgiftning är psykisk oro och rastlöshet, hjärtklappning och hastig andning. Oron kan övergå i överaktivitet, svårighet att samordna rörelserna, muskeldarrningar, kramp i en eller flera muskler eller kramp i hela kroppen. I de mer allvarliga fallen får hunden epilepsilika anfall och/eller kan förlora medvetandet.
Teobromin (liksom kaffe) sätter fart på magen och kan orsaka diarré och kräkning. Teobromin (liksom kaffe) ökar urinproduktionen. Hunden blir kissnödig, alternativt kan den kissa på sig, och kompenserar den ökade urinavgången genom att dricka mer än vanligt.

Vid misstanke om förgiftning
Om du misstänker att din hund råkat ut för chokladförgiftning, bör en veterinär kontaktas omedelbart.
Man bör försöka att räkna ut hur mycket ren choklad hunden ätit och av vilken sort. Ljusa fyllda praliner är betydligt mindre farliga än motsvarande mängd ren, mörk choklad från till exempel Belgien.

Källa:  www.Hundsport.se     ROBERT WIDHOLM